Säie Pavilion

Wood Program 2015



Säie Pavilion


The Säie pavilion was designed to provide a covered space for workshops, lectures, eating and lounging in the center of the city. The architecture of the pavilion makes reference to garden pavilions and gazebos as well as gothic architecture and the dense space of the forest. It uses bent and twisted wooden elements to create an intricate lattice-work of structure and a welcoming canopy for a variety of activities.




The complex geometry of the building is achieved by bending high quality pine and fixing it together using joints of CNC-cut birch plywood. The pavilion was initially built in the courtyard of the Museum of Finnish Architecture in Helsinki. The following year, the structure was moved to its permanent location in the main square of the city of Tuusula, opposite the town hall. The reconstruction work was managed by former Wood Program students Laura Zubillaga, Hiroko Mori and James Stanier, who coordinated the work with students from the Keuda Vocational School in Järvenpää.



 
Autores
Project completed in May 2015

Architectural Design and Construction: Claire Bouthegourd, Elisabeth Kofler, Giulia Archimede, Hiroko Mori, James Stanier, Javier Mera, Kento Manabe, Laura Zubillaga, Ninni Westerholm and Simen Bie Malde

Structural Design: Joni Helminen

Instructors: Pekka Heikkinen, Philip Tidwell and Hannu Hirsi

Photos: Kimmo Räisänen

Project Management: Laura Zubillaga
 
divider_WUK_secciones_arq_2